Veld

Jan van der Veer / Geen categorie / / 0 Comments / Like this

E V A  G E R L A C H

uit | Ontsnappingen | afdeling: Trein | De Arbeiderspers | Amsterdam | 2016:

Veld

Het veld verschuift terwijl je wordt gereden. Dichtbij sneller dan ver, zo verplaatst het zich samen naar achteren buiten je oog.

Het zien dat het gras er is is dat hetzelfde als de nerf in het blad, de grasspriet tussen je tanden, mierenbroodje, graspluim tegen je neus?

Herinnering maakt de wereld, kijk ze zweeft over de sloot en de koeien staan woest en leeg en zonder gedachten

terwijl tegenover je nu het volmaakt bespikkelde meisje haar schoenveters losknoopt, een mandarijn eet, in slaap valt.


Eva Gerlach (1948, pseudoniem van Margaret Dijkstra) is een van de belangrijkste dichters uit het Nederlandse taalgebied.

Haar bundels werden bekroond met tal van literaire prijzen. Zij studeerde een aantal jaren Spaans, culturele antropologie en literatuurwetenschap.

Gerlach debuteerde in 1977 in het tijdschrift Hollands Maandblad. Twee jaar later verscheen haar eerste bundel Verder geen leed. Haar eerste bundel voor kinderen Hee meneer Eland kwam uit in 1989 en werd bekroond met een Zilveren Griffel.

>

‘Regel na regel zoekt ze zich in de bundel een uitweg naar verheldering van wat haar omringt.’ – Arie van den Berg in NRC Handelsblad over Kluwen (2011)

*****De nieuwe, beweeglijke bundel Ontsnappingen van Eva Gerlach biedt veel sterke beschrijvingen die een beeld vormen op zich. Deze beelden zingen zich los van het gedicht en blijven als autonome beelden – sculpturen van taal – overeind. – Maria Barnas in De Volkskrant/25 juni 2016 http://www.volkskrant.nl/recensies/eva-gerlach-maakt-zorgvuldig-gecomponeerde-reeksen~a4326855/

diverse bronnen
h<>j