Het ligt niet aan jou maar aan het huis

amar / Gedichten / / 0 Comments / Like this

M A R I E K E  R I J N E V E L D

uit | KALFSVLIES | atlas contact | Amsterdam | 2015

Dichter Marieke Rijneveld (1991) heeft de C. Buddingh’-Prijs 2016 toegekend gekregen voor haar debuutbundel Kalfsvlies. Rijneveld ontving de prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar vorige week donderdagavond op het 47e Poetry International Festival.

‘We waren unaniem weerloos tegen de explosie van talent die Marieke Rijneveld in Kalfsvlies aan de dag legt’, oordeelde de jury bestaande uit Joke van Leeuwen, Arjen Peters en Nachoem Wijnberg.

Het ligt niet aan jou maar aan het huis

Ik denk aan deuren die harder dichtvallen als iemand voor het laatst het huis verlaat, aan hoeken van kamers die eigenlijk oksels zijn en angstzweet verspreiden, lekkages. Er hangt geen ongemakkelijke sfeer, het zijn de ramen die bibberen als iemand weggaat

Zoals verdriet vergelijkbaar is met het vuilnis buitenzetten niemand zie je het doen en toch staat het op maandagochtend aan de straat sommige dingen doe je alleen in bed als de nacht in een zeil verandert waar sterren vanaf tuimelen, op het dak vallen als knalerwten.

In de verte staan twee fabrieken met elkaar te roken toen de deur achter je dichtviel, heb ik uit het raam gehangen zij stonden daar veilig onder het afdak van wat grijze wolken

en ik riep je na terwijl zij de volgende opstaken, het over ons hadden rokers staan zelf eeuwig in de mist, kijken daarom altijd naar de ander dus schreeuwde ik naar je waardoor het behang zich losrukte van de muren want we bellen ook al knippen ze de lijnen door als navelstrengen

sturen brieven met parfum en inktvlekken als tegenstellingen om te verdoezelen dat we misschien wel te veel van elkaar houden gooien flessenpost met gedachten en zorgen om onze hoofden boven water te houden. Zetten het huis op een ansichtkaart.

Marieke Rijneveld is schrijver, muzikant en dichter. Ze studeert poëzie en proza aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Werk van haar is gepubliceerd in onder andere de VPRO Gids, Das Magazin, De Revisor en bij Hard//Hoofd, Passionate Platform, Op Ruwe Planken en De Toneelcentrale.

Ze won diverse schrijfwedstrijden en de jaarfinale van de poëzieslag in Festina Lente in Amsterdam. Momenteel werkt Rijneveld aan haar debuutroman en een dichtbundel.

interview: http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/06/10/mijn-liefde-voor-poezie-begon-op-logopedieles-2658803

>

‘Opvallend wat een denderend ritme haar gedichten hebben. Haar lenig gebruik van metaforen is opmerkelijk, telkens komen de ongerijmde buitenissigheden op hun pootjes terecht’. – De Revisor

diverse bronnen
mariekerijneveld.nl

h<>j