gadget

Jan van der Veer / Geen categorie / / 0 Comments / Like this

B E R N L E F (1937-2012)

uit | Reflecties | Querido | Amsterdam | 2016

‘De literatuur beschouw ik, met dank aan Borges, als een groot web dat over de wereld reikt, en waar allemaal spinnetjes hun eigen stukjes aan breien. De individuele beestjes zijn niet belangrijk. Het gaat om het netwerk, waarvan jij een minuscuul onderdeel bent.’ – Bernlef

uit afdeling I SAPPHO (fragment):

(een mens kan onmogelijk leven zonder ouder te worden)

uit afdeling II VOORBIJGAANDE AARD | over Anton Webern:

*
De stilte tussen 
twee vallende druppels 
dat is dit geruis
*
Het weinige
omdat het meer
dan voldoende is

>  
uit afdeling III GLOSSY – HET MEISJE

GADGET

Ze zei: je vangt wel eens wat op b.v. dat je een hebbedingetje zou zijn een gebruiksvoorwerp, van hand tot hand en ja, vaak voel ik mij doorgegeven gelijkwaardig aan een of ander.

Mensen bedienen zich van elkaar wisselen gegevens uit en raken zoek. Wie hebben we daar? Ik ben je naam vergeten. En zomaar, vanuit de coulissen, treedt een echtpaar dat zich verplicht tot niets, een en al luister.

Ik wil wel van deze wereld zijn, maar niet in het openbaar verscholen in schaduw, weggedoken tussen de jurken in mijn kast. Ik betast alle stoffen en probeer te raden welke mij het mooiste staat. Niet vandaag dan morgen. Ik staar uit het raam, wachtend op een belletje van iemand of desnoods van het antwoordapparaat.

Bijna al het werk van Bernlef gaat over verdwijnen. Ook de poëzie die hij naliet toen hij in 2012 overleed en die volop het werk van bewonderde kunstenaars reflecteert. Deze bundel bevat vertalingen van Elizabeth Bishop en de Hongaarse dichter János Pilinszky, en gedichten over componist Anton Webern en Sappho. Niets in hun wereld is heel of kenbaar en Bernlefs regels ritselen er in rafels en fragmenten omheen. Dit is poëzie van het verdwijnen, de uitademing. Een etherisch slot van een prachtig dichterschap.

Bernlef publiceerde romans, verhalenbundels, essays en gedichten. Hij verwierf grote bekendheid met romans als Hersenschimmen, Publiek geheim enBuiten is het maandag. In 2008 schreef hij het Boekenweekgeschenk, De pianoman. Bernlefs werk is vaak bekroond, onder meer met de Constantijn Huygensprijs, de AKO Literatuurprijs en de P.C. Hooftprijs.

‘Zijn schrijverschap is transparant, verlicht, ontgroeid.’  – Trouw

recensie Maria Barnas | de Volkskrant 6 augustus 2016 | http://www.volkskrant.nl/recensies/de-taal-van-bernlef-is-puur-zonder-uitgebeend-te-zijn~a4351098/

http://www.bernlef.net/

>

Anton Webern (1883-1945) was een Oostenrijks componist en als leerling van Arnold Schönberg lid van de Tweede Weense School. Als zeer vooruitstrevend componist is zijn invloed op met name de naoorlogse avant-garde nauwelijks te overschatten.

via ITunes = bijna voor niets Webern Chamber music for Strings te downloaden

http://www.youtube.com/watch?v=WKZt6nPrKJQ  Fünf Sätze
http://www.youtube.com/watch?v=yXE8gPrkRkQ  Six Bagatelles for String Quartet, Op. 9
http://vimeo.com/3108303  Drei Kleine Stücke 

http://www.antonwebern.com/

diverse bronnen

h<>j